kind en ko praktijk voor kinderpsycholgie in utrecht

Drs. Minouk Timmers
06 - 414 70667
info@kindenko.nl

Blog

 

kinderpsycholoog ‘s-Hertogenbosch, Vught, Tilburg, Utrecht

Sport en spel geeft zelfvertrouwen


13-Nov-2013

Kinderen ontdekken door te lopen, klimmen, springen, hinkelen wat zij al wel en nog niet kunnen. Zij willen vaak dezelfde bewegingen uitproberen. Volgens Tym kinderpsycholoog Minouk Timmers bevordert sport en spel het zelfvertrouwen van kinderen.

Keer op keer een trap op- en afklimmen, een bal schieten of op één been door de kamer hinkelen. Kinderen zijn vaak eindeloos bezig om hun grenzen op het gebied van de motoriek te verkennen. Deze ervaringen zijn belangrijk voor de groei van het zelfvertrouwen.

De ouders van Teun (7 jaar) komen naar de praktijk, omdat hij onzeker en gevoelig is, snel huilt, problemen niet oplost en bang is voor school. Dit laatste komt volgens ouders vermoedelijk door het brandalarm dat een keer is afgegaan. Ook heeft hij angst voor geluiden (kerkklokken, ballonnen die kapot gaan, kermis, bel, alarm). Hij wordt vaak als laatste gekozen als er teams gemaakt worden om te gaan hockeyen of voetballen.

Teun is met breakdancen gestopt, omdat hij de battle zo spannend vond. Bij de schoolobservatie vertelde de leerkracht dat Teun tijdens het schoolreisje nergens in durfde. Hij durfde ook niet in een bootje met zijn leerkracht te stappen ondanks dat hij zijn zwemdiploma had, omdat hij bang was dat hij niet meer kon zwemmen. Ook kan Teun andere kinderen uitlachen als zij een fout maken.

In de pauze klimt Teun aan één stuk door op de klimmuur op de buitenspeelplaats. Als de pauze over is, vertelt hij te oefenen op de klimmuur met als doel eroverheen te kunnen klimmen net zoals Mehmed, de oudste uit de klas, die dat al kan.

 

Wilskracht genoeg

Teuns motorische onhandigheid zorgt ervoor dat hij weinig vertrouwen heeft in zijn eigen kunnen, dat hij zich buitengesloten voelt, angstig is geworden en situaties uit de weg gaat. Daarentegen laat hij genoeg wilskracht zien om iets onder de knie te krijgen, zoals het klimmen op de klimmuur. Vanaf het moment dat zijn ouders herkennen dat zij vaak meegaan in zijn angst, maken zij met Teun stappenplannetjes om iets wel te durven, bijvoorbeeld bootje varen tijdens het schoolreisje. Teun durft nu veel meer, heeft meer zelfvertrouwen en zit weer lekker in zijn vel.

Het stimuleren van de motorische ontwikkeling van je kind, of het nou een goede of minder goede aanleg voor motoriek heeft, is van groot belang om het kind voldoende zelfvertrouwen mee te geven. Oeverloos rondhangen in de speeltuin of een druk rijschema om je kinderen te brengen en halen naar dansen, hockey of voetbal zijn dus voor een goed doel, het zelfvertrouwen van je kind. Het allerbelangrijkste daarbij is het ervaren van plezier in bewegen.

Minouk Timmers (38) is Kinder- en jeugdpsycholoog, gezondheidszorgpsycholoog en cognitief gedragstherapeut. Ze heeft haar eigen praktijk, Psychologiepraktijk Kind&Ko in Utrecht. Minouk is moeder van Jens (7), Okke (5) en Imme (3).


Geef een reactie

Naam *


Email * (wordt niet gepubliceerd)


Reactie



Type de code over:

CAPTCHA




* verplicht veld



Blogoverzicht


30-Jan-2014
Je kind ligt niet lekker in zijn team en wordt gepest. Wat nu?
30-Dec-2013
Kinderen met autisme kunnen ook sporten
13-Nov-2013
Sport en spel geeft zelfvertrouwen
01-Oct-2013
Kinderen bouwen zelfvertrouwen op via contact met anderen
10-Aug-2013
Luister naar je kind en kies iets wat bij hem past